Glatt Innovation Centre, Binzen (Germany)

Glatt, based in Binzen, has laid the foundation for further development of its new company site with two new buildings at its Technology Centre in Haltingen. Glatt is the market leader in life science systems for the refinement and processing of powders. Feasibility studies, research in product development, as well as the production of clinical samples and marketing batches are carried out at its location in Binzen.

 

Wish of an energy-efficient and low-maintenance building

The goal of the architectural firm Burckhardt + Partner was to plan a building that is as energy-efficient as possible, and which significantly reduces maintenance costs. Glatt's previous experience with external roller blinds on other buildings has been extremely negative. This is why the new Technology Centre was fitted with SageGlass –  electronically controlled, tintable glass windows.

 

SageGlass provides a pleasant room climate and considerably reduced maintenance costs

SageGlass was specifically chosen because of the optimal control of the energy gain. The light transmission of SageGlass is adjustable from 1% to 60% in four stages. In addition to protection from glaringly bright sunlight, this reduction minimizes the heat input with g values between 40 % and 3 %. So the glass itself ensures a pleasant room climate even in brightly lit rooms with high outside temperatures. Additionally, SageGlass does not have any mechanical wearing parts, which considerably reduces maintenance costs. The SageGlass control system was integrated into the existing building management system over a BACnet interface that controls the panes according to temperature. An individual manual control wall switch is possible for every employee. Two hours after a manual command, the system resumes automatic control in order to maintain energy efficiency.

 

Lower energy costs and increased comfort thanks to SageGlass

The use of SageGlass efficiently manages the building energy consumption by reducing the energy cooling loads and artificial light. Furthermore, the dimensions of the air conditioning system was smaller than planned, which was one reason why the cellar that housed the air conditioning system was also constructed smaller than was originally planned. Building occupants can now automatically tint the complete façade depending on the degree of daylight, heat and glare without losing the outside view. Additionally, every employee is able to separately regulate the tint of the window pane at their workplace. This has significantly increased comfort in the workplace. 

Project:

Planning: Burckhardt+Partner GmbH, Grenzach-Wyhlen

Façade construction: Metallbau Schätzle GmbH, Sexau

System: Schüco AWS 75 and FW 60

 

Product:

SageGlass Climaplus Classic

LightZone: 3

 

Photos:

Adrien Barakat

Get In Touch

When you choose SageGlass for your project, you don’t just get a superior product—you get a partner to help make your ideas happen at every step of the process.