OPEN WIDE

"Get well soon" just got a little sooner

When a patient can wake up from surgery and look at the trees outside her window without having to squint, it’s because SageGlass is designed to minimize glare. It connects her to the world outside by eliminating shades and blinds because natural light is connected to faster recovery, improved emotional wellness and decreased dependence on medication, according to studies about the benefits of nature on healthcare environments. And with these studies also showing reduced stress levels for family members and hospital staff, SageGlass helps take the worry out of the healing process and lets the patient focus on getting better.

A design diagnosis

If a healthcare facility is designed using electrochromic glass, patients aren’t the only ones feeling the difference. In 2010, the United States spent $40 billion on healthcare construction. Expensive HVAC systems, energy-inefficient lighting, unnecessary mechanized blinds and shades—we don’t always see the impact of these costs, but they add up over a hospital’s life cycle. But with SageGlass, all of these wasteful add-ons can be replaced by one thing—glass that saves energy, contributes to LEED® certification and cuts long-term costs for the facility and its patients. Because when SageGlass is factored into the design strategy from the beginning, saving money becomes part of a hospital’s DNA.

See for yourself

Learn how we’ve improved well-being and helped cut costs at healthcare facilities built with SageGlass.

Mercy Orthopedic Hospital, Fort Smith (USA)

Learn More

Fairview Ridges Hospital, Burnsville (USA)

Learn More

Butler County Medical Center, David City (USA)

Learn More
SageGlass provides an unbroken connection to beautiful outdoor spaces for the benefit of patients and employees. It was a win-win for the interior spatial experience.

Michelle Teague, ArchitectPolk Stanley Wilcox Architects

After running the cost analyses, we determined that electrochromic glass would be a cost-effective solution.

Dustin Rehkamp, Project ArchitectBWBR

The architect and building owners didn’t want to create a closed-off mirrored box with reflective glass. They wanted to keep the design bright and open so that people could see inside the facility. Electrochromic glass made the most sense for controlling the sun and heat gain without cutting off the wellness center from the community.

Daniel Sutton, PresidentCity Glass Company

Our aim for SageGlass is to be invisible. Occupants have an improved experience in their environments, but often aren't even clear why. They just feel more comfortable.

Derek Malmquist, Vice President of MarketingSageGlass

GET IN TOUCH

Interested in seeing SageGlass in action? Connect with us to learn more about the many ways you can get more information.