Zum Äusseren Stand Restaurant (Switzerland)

THE CHALLENGE

The building that houses the Zum Äusseren Stand restaurant is steeped in history. In fact, it is listed as a heritage-protected landmark. The first mention of the building in Swiss history books dates back to the 15th century. Modern-day Switzerland was founded in the building in 1848. In 1874, the Universal Postal Union was established there. But in recent years, the building was in desolate condition, with countless issues requiring repair: water damage, broken heating systems, a lack of ventilation, and a damaged glass roof in the courtyard café. The roof, in particular, caused owner Werner Rothen a huge headache: “When it rained, the rain came into the restaurant. When it was sunny, the guests were exposed to heat and glare.” The owner was in search of an ultra-innovative solution for the roof, offering protection against the sun, heat, and water.

 

THE SOLUTION

SageGlass has the technology the owners were searching for. With dynamic solar protection, every individual glass element can be controlled electronically, helping protect restaurant guests from glare and heat without dispensing with natural light altogether.

 

THE BENEFITS

Werner Rothen is fascinated by the tinted glass from SageGlass: “If the sun isn’t shining, I can see into the restaurant from my office above the glass roof. As soon as the sun comes out, the roof looks black from the outside and I can no longer see in, but if you’re in the restaurant, you can still see blue skies.” SageGlass hasn’t just dealt with the issue of solar protection — it also ensures excellent acoustics and comfortable temperatures all year round. Now that the renovation is complete, the restaurant is a wonderful place to frequent once again. Guests can enjoy a warm and welcoming atmosphere, while gourmet chef and owner Werner Rothen can focus on doing what he does best: serving delicious dishes to his guests!

PROJECT INFORMATION

LOCATION: Bern, Switzerland

CLIENT: Stiftung Rathaus des Äusseren Standes Bern

ARCHITECT: Bellorini Architekten AG

TYPE OF BUILDING: Renovation

COMPLETED: 2019

SAGEGLASS SQ: 936 ft2 / 87 m2 of SageGlass Climatop Classic

 

ADDITIONAL INFORMATION

Video Case Study

Get In Touch

When you choose SageGlass for your project, you don’t just get a superior product—you get a partner to help make your ideas happen at every step of the process.